top of page
Search
Writer's pictureLife Born

CELE MAI IMPORTANTE 3 ANALIZE PENTRU A DECIDE FERTILITATEA UNUI CUPLU, EXPLICATE DE S.L.DR. LAVINIA

Updated: Sep 16, 2020



Diagnosticul de fertilitate

“Un cuplu doreste sa aiba un copil – in prima luna, sansa de a-l obtine este de aproape 25%. Asadar, asta inseamna ca nu toate cuplurile ajung la o sarcina atunci cand vor. Dar atunci cand urmarim aceste cupluri, de exemplu luam 100 de cupluri si le urmarim timp de 6 luni, vedem ca aproape jumatate dintre ele ajung la sarcina. Asta nu inseamna ca in fiecare luna 25% dintre cupluri ajung la sarcina. In prima luna, este 25%, in a sasea luna, este 50%. Atunci cand urmarim aceste cupluri timp de 1 an, dupa acel an sansa de a avea un copil este de 85%. Daca nu poti ajunge la 85%, daca nu te afli in acele procente, inseamna ca ai o problema in a ramane insarcinata. Si atunci ne intrebam de ce te afli de partea cealalta. Diagnosticul de infertilitate presupune lipsa sarcinii in ciuda contactului sexual regulat timp de 12 luni. Poate ca ar trebui sa clarificam si ce inseamna contact sexual regulat. Atunci cand un cuplu are contact sexual de doua-trei ori pe saptamana, acesta este regulat. De ce considera medicina ca este regulat? Pentru ca spermatozoidul supravietuieste in corp aproape 72 de ore, iar ovulul femeii supravietuieste doar 24-48 de ore dupa ovulatie. Asadar, daca contactul sexual are loc azi, sperma ramane in corp 3 zile. Si asa mai departe, daca ai contact sexual de doua ori pe saptamana, vei acoperi toata perioada de ovulatie, chiar daca nu poti ghici data exacta a ovulatiei”.


De ce apare infertilitatea? Cauzele infertilitatii

”Putem spune ca 40% din cauze sunt de origine feminina, 40% de origine masculina si 20% sunt legate de cuplu si sunt inexplicabile – aceasta afectiune este diagnosticata ca fiind infertilitate inexplicabila. Nu o putem explica, dar asta nu inseamna ca problema nu exista. Nu stim daca sperma ajunge in col, nu stim daca fertilizarea are loc, nu stim daca pacienta are sau nu o problema de implantare. Aceasta este infertilitatea inexplicabila. Acum, sa revenim la cauzele fertilitatii de origine feminina. La femei, cea mai frecventa situatie ce nu permite sarcina este faptul ca trompele sunt blocate. De fapt, acesta este motivul initial pentru care a fost inventata FIV. In 1978 erau femei care nu puteau sa aiba copii pe cale naturala, trompele erau blocate, iar doctorii au zis „cum le putem ajuta? Ah, putem scoate ovocitul, il putem fertiliza si il putem pune la loc in uterul viitoarei mame”. Deci acesta este conceptul de baza, aceasta e baza fertilizarii in vitro. Alte femei au o problema de ovulatie, nu pot ovula si acesta este motivul infertilitatii lor. Unele femei au endometrioza. Si la unele femei varsta joaca cel mai important rol in infertilitate. Atunci cand femeile inainteaza in varsta, in fiecare an fertilitatea scade. Incetul cu incetul. Dupa 36 de ani, rata scaderii este foarte dramatica. Daca ne uitam la partea masculina, exista urmatoarele cauze: un numar scazut de spermatozoizi sau probleme de motilitate a spermatozoizilor. Exista multe boli care pot scadea numarul de spermatozoizi, dar in majoritatea cazurilor nu stim, de fapt, motivul acestei scaderi”.


Cele mai importante analize in infertilitate

”In acest domeniu se pot face multe analize, dar cele mai importante – care sunt direct legate de sansele de a obtine o sarcina – sunt trei: trebuie sa se stie daca femeia are ovulatie sau nu. Pentru asta, poti face o analiza a progesteronului, e nevoie de nivelul de progesteron cu o saptamana inainte de menstruatia preconizata. Daca progesteronul este la nivel ridicat, putem spune ok, exista ovulatie. A doua analiza – trebuie sa vedem daca trompele sunt libere sau nu. Aceasta manevra se numeste histerosalpingografie. Daca trompele sunt deschise si ovulatia este evidenta, trebuie sa verificam si sperma. Recomand ca aceste trei analize sa fie facute impreuna. Asadar, daca s-au facut aceste trei analize, mai putem verifica si rezerva ovariana. La barbati, productia de sperma este continua la toate varstele. Daca barbatul are 85 de ani si se va casatori cu o femeie tanara, poate sa o lase insarcinata. Dar nu e acelasi lucru pentru femeie pentru ca ovulele se dezvolta atunci cand ea se afla in pantecul mamei sale. Numarul creste la aproape 4-6 milioane de ovule in viata intrauterina, dar dupa 20 de saptamani de gestatie, acest numar scade mult. Atunci cand se naste fetita, ea va avea doar 1-2 milioane de celule reproductive. Dupa aceasta, din cauza nivelurilor in scadere sau a eliminarii sau a atreziei, atunci cand fata are prima sa menstruatie, ea va mai ramane cu 400 000 sau 500 000 de ovocite. Acestea sunt singurele celule pe care se poate baza pentru a avea un copil. Asadar, in fiecare luna femeia pierde cam 1000 de ovocite pentru a ovula unul. Asta inseamna ca, in viata reproductiva a unei femei, ea poate ovula de aproape 400-500 de ori. Deci in aceasta perioada va incerca sa aiba un copil. Apoi, acesti foliculi se vor termina si atunci spunem ca se instaleaza menopauza. La unele femei, varsta pentru menopauza poate fi cea normala, dupa 45 de ani, dar pentru aproape 1 din 10 femei menopauza apare intre 40 si 45 de ani. Si pentru 1 din 100 de femei, menopauza se instaleaza inainte de 40 de ani. Acum vorbim, deci, de populatia generala. Dar atunci cand ne uitam la femeile care nu au putut ramane insarcinate, poate ca aceasta proportie este mai mare. Putem afla care este numarul de foliculi antrali ramasi prin ultrasonografie (ecografie) sau prin analize de sange mai specifice care ne arata care este rezerva. Poate ca aceasta analiza nu ar afecta ratele sarcinilor naturale, dar ar putea sa ne ajute sa decidem care este tratamentul de urmat pentru acel cuplu”.

202 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page