top of page
Search
Writer's pictureLife Born

DESPRE SANSELE PACIENTILOR DE PESTE 40 DE ANI CARE APELEAZA LA FIV

Updated: Sep 16, 2020



DESPRE SANSELE PACIENTILOR DE PESTE 40 DE ANI CARE APELEAZA LA FIV, CU UN SPECIALIST CARE NU MAI SPUNE NICIODATA „IMPOSIBIL”

Problemele de fertilitate afecteaza in medie 10 – 15% din totalul cuplurilor. Este recomandat sa va adresati unui medic atunci cand incercati in mod regulat, de cel putin un an, sa concepeti un copil, in cazul in care femeia are varsta sub 35 de ani. Daca partenera are peste 35 de ani, atunci incercarile nereusite timp de 6 luni sunt suficiente pentru a consulta un specialist in fertilitate pentru unele teste si evaluari. Recent, pacientii cu varsta peste 40 de ani au devenit grupul predominant de candidati pentru fertilizare in vitro (FIV). S.L. Dr. Lavinia Stelea, specialist in fertilitate la Clinica „Life Born”, Timisoara, explica: „De exemplu, luna trecuta, aproape jumatate dintre pacientii mei aveau peste 40 de ani. O multime de femei amana sarcina si de aceea nu au un copil. Cu siguranta este mai greu pentru ele sa reuseasca, deoarece numarul si calitatea ovocitelor este diferita decat la o persoana sub 40 de ani.

Abordare holistica a tratamentului fertilitatii

Reproducerea asistata cu succes necesita o buna intelegere a conditiilor de sanatate care impiedica sarcina. Acesta este motivul pentru care o abordare cuprinzatoare este cruciala, afirma S.L. Dr. Lavinia Stelea, a carui cariera include un masterclass in Reproducere Umana Asistata la clinica la Universitatea din Heidelberg, Germania, precum si participari la diverse congrese, conferinte si workshop-uri internationale, atat in Europa cat si in SUA.

Motivul pentru care FIV esueaza uneori nu poate fi cunoscut in toate cazurile, dar testele suplimentare si modificarea tipului de tratament ar putea ajuta la imbunatatirea rezultatelor. Uneori, ar putea fi necesara o interventie chirurgicala care sa permita conceperea, spune specialistul FIV care ofera tratament complex pentru fertilitate, inclusiv chirurgii endoscopice. Endometrioza, trompele uterine obstruate, mioamele si anomaliile uterului care trebuie corectate prin histeroscopie sunt cateva exemple de afectiuni care necesita o interventie chirurgicala corecta. Cu un tratament adecvat, aceste paciente pot fi chiar capabile sa conceapa natural, fara reproducere asistata

Ce ne face sa spunem ca o clinica e ”buna pentru FIV”?

Calitatea serviciilor si confortul pacientilor sunt conditiile esentiale pentru succesul FIV, spune S.L. Dr. Lavinia Stelea. „Asiguram o buna calitate a serviciilor, acesta este principalul atu. Suntem o clinica moderna si avem o multime de cercetari despre infertilitate. Avem cele mai noi tehnologii in laboratorul nostru si suntem mereu la curent cu cele mai noi evolutii in medicina: le putem cumpara, apoi folosi. Fiecare descoperire in Europa sau SUA ne este la indemana. Avem cunostinte medicale solide impreuna cu colegii mei. Rata noastra de succes este similara cu a altor tari. Acesta este motivul pentru care pacientii sunt de obicei multumiti de tratamentul lor la noi.”

Specialistul in fertilitate explica ca ratele de succes depind de multi factori, in special de varsta. De exemplu, cand exista un blastocist sau un embrion de ziua 5 cu o genetica buna, exista aproximativ 50 % sanse de sarcina. Cu toate acestea, e dificil sa existe un blastocist de calitate la femeile de peste 40 de ani si, in acest caz, rata sarcinii scade la 25-30% pentru aceasta grupa de varsta.

Si totusi, ceea ce ii face pe pacienti multumiti este ca li se raspunde detaliat la intrebarile lor si se simt confortabil in timpul tratamentului. La LIFE BORN, calatoria pacientilor incepe cu o conversatie detaliata. Apoi, se efectueaza o ecografie, se evalueaza rezultatele testelor si se prezinta o foaie de parcurs pentru tratament si se ofera explicatii pacientilor. In timpul tratamentului, cuplurile pot adresa intrebari direct medicului, care, de obicei, ofera numarul de telefon pacientilor, pentru confort.

FIV – o poveste cu happy end

S.L. Dr. Lavinia Stelea are sute de povesti fericite in cariera, dar de una dintre ele isi aminteste cel mai clar – spune ca i-a schimbat abordarea fata de pacienti, o data pentru totdeauna.

„Au venit la mine atat de tristi, aproape plangand si mi-au spus ca vor un copil. Femeia avea 44 de ani, asa ca i-am spus: nu pot face o procedura FIV pentru tine, este aproape imposibil, nu-ti pierde timpul si banii. Atunci femeia mi-a spus ca au avut un baiat, de 21 de ani, pe care l-au pierdut in urma cu un an. Intotdeauna si-a dorit un frate sau o sora si voiau sa incerce, chiar daca nu aveau nicio sansa. Am spus: bine, daca iti intelegi sansele, incercam. Femeia a avut doar un ovocit si l-am prelevat, pus la fecundat cu sperma sotului, s-a obtinut un embrion ce s-a congelat.

Luna urmatoare am recoltat 2 ovocite, din care unul s-a fecundat si s-a congelat. Am avut 2 embrioni cu o calitate medie. Am facut transferul si a ramas insarcinata. Acum trei luni a nascut o fetita. Acum, nu mai spun niciodata „imposibil”: daca unii spun ca vor sa incerce, incepem impreuna sa incercam. Un ovocit este totusi un ovocit, poate ajuta.”

Pentru detalii despre consultatiile la S.L. Dr. Lavinia Stelea sau solicitarea unei a doua opinii medicale ne puteti suna la 0783018023 sau ne puteti scrie un email la: office@lifeborn.org.

308 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page